Włoskie śniadania w środku zimy, kapryśnej zimy to najlepsze rozpoczęcie dnia, całego tygodnia. Po koktajlach przyszła u mnie ochota na śniadania, które uwielbiam przygotowywać w słoikach, tak, już kiedyś Wam o tym pisałam. Dzisiaj sałatka, którą przygotowałam w kilka chwil, była tak pyszna! Włoskie salami, dwa rodzaje fasoli, cieciorka i chrupiące ziarna słonecznika, cudowne smaki włoskie w środku tej ponurej pory roku, do tego oliwki, moje ukochane, zielone z pestkami, których smak poznałam już wcześniej, na spotkaniu promującym Cagliari w Pałacu Bonerowskim w moim ukochanym Krakowie. Już nie mogę się doczekać kolejnych przepisów z fasolą i cieciorką!
Sałatka z fasoli i ciecierzycy
Składniki:
- 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
- 1/2 szklanki białej fasoli z puszki
- 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki
- 2 garście zieren łuskanego słonecznika
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 100 g włoskiego salami
- 2 łyżki zielonych oliwek z pestkami
- oliwa z oliwek dobrej jakości
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Fasolę i ciecierzycę płuczemy z zalewamy, osączamy i przekładamy do miski. Oliwkim, bez pestek, kriomy w paski i dodajemy do pozostałych składników.
- Włoskie salami kroimy w większą kostkę, dodajemy ziarna słonecznika, oliwę z oliwek, suszone oregano, mieszamy, doprawiamy do smaku.
- Podajemy z ulubionymi pieczywem, u mnie pumpernikiel.
- Sałatkę możesz wzbogacić dodając posiekany czosnek i natką z pietruszki.
- Idealnie sprawdzi się na grzankach włoskich.
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, było pyszne!
Usuń