2016/01/25

Sałatka z fasoli i ciecierzycy

Włoskie śniadania w środku zimy, kapryśnej zimy to najlepsze rozpoczęcie dnia, całego tygodnia. Po koktajlach przyszła u mnie ochota na śniadania, które uwielbiam przygotowywać w słoikach, tak, już kiedyś Wam o tym pisałam. Dzisiaj sałatka, którą przygotowałam w kilka chwil, była tak pyszna! Włoskie salami, dwa rodzaje fasoli, cieciorka i chrupiące ziarna słonecznika, cudowne smaki włoskie w środku tej ponurej pory roku, do tego oliwki, moje ukochane, zielone z pestkami, których smak poznałam już wcześniej, na spotkaniu promującym Cagliari w Pałacu Bonerowskim w moim ukochanym Krakowie. Już nie mogę się doczekać kolejnych przepisów z fasolą i cieciorką!



Sałatka z fasoli i ciecierzycy

Składniki:
  • 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
  • 1/2 szklanki białej fasoli z puszki
  • 1/2 szklanki czerwonej fasoli z puszki
  • 2 garście zieren łuskanego słonecznika
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 100 g włoskiego salami
  • 2 łyżki zielonych oliwek z pestkami
  • oliwa z oliwek dobrej jakości
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Fasolę i ciecierzycę płuczemy z zalewamy, osączamy i przekładamy do miski. Oliwkim, bez pestek, kriomy w paski i dodajemy do pozostałych składników.
  • Włoskie salami kroimy w większą kostkę, dodajemy ziarna słonecznika, oliwę z oliwek, suszone oregano, mieszamy, doprawiamy do smaku.
  • Podajemy z ulubionymi pieczywem, u mnie pumpernikiel.
  • Sałatkę możesz wzbogacić dodając posiekany czosnek i natką z pietruszki.
  • Idealnie sprawdzi się na grzankach włoskich.



2 komentarze: