Podpłomyki to wersja szybkiego "pieczywa z patelni", wystarczy mąka, woda i szczypta soli, a za kilka chwil możemy mieć gorące placuszki, które już bez dodatków smakują wybornie. Do tej pory przygotowywałam flatbread oraz proziaki, które z powodzeniem zastępują tradycyjne pieczywo do kanapek i nie tylko.
Do tego rodzaju "pieczywa z patelni" świetnie pasują pasty warzywne, ale i wszelkiego rodzaju gulasze, curry czy inne potrawki warzywne i mięsne, w których możemy zamaczać pieczywo lub zebrać nim resztki z talerza, tak,jak robią to Włosi.
Zachęcam do wypróbowania moich przepisów na dodatki do pieczywa:
- Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili
- Gremolata
- Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili
- Oliwki marynowane w oregano i majeranku
- Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami
- Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia
- Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi
- Pesto z pieczonej dyni
- Ricotta z dymką i rzodkiewką
Podpłomyki
Składniki:
- 250 g mąki pszennej plus do posypania blatu
- szczypta soli
- woda ciepła
Przygotowanie:
- Do mąki dodajemy sól i wodę - w takiej ilości, aby powstało elastyczne ciasto, które bez problemu będzie można wałkować.
- Jeśli będzie zbyt suche dodajemy więcej wody, jeśli zbyt lepiące się - więcej mąki.
- Z ciasta formujemy wałek, który kroimy w szersze plastry.
- Każdy z nich rozwałkowujemy na cienki placek - najlepiej, aby były podobnej grubości i wielkości, usmażą się jednakowo.
- Tak rozwałkowane placki układamy na rozgrzanej suchej patelni i smażymy z obu stron, aż pojawią się brązowe plamki.
- Doskonale smakują na ciepło i na zimno.
moja babcia i mama takie piekły tylko że na takich starych kuchniach na węgiel i drzewo ;-)
OdpowiedzUsuńwspaniale!
UsuńPamiętam je z dzieciństwa :D
OdpowiedzUsuńsmaczne dzieciństwo!
Usuń