Mięso

czwartek, 30 czerwca 2016

Ogórki małosolne z koperkiem

Ogórki gruntowe można przygotować na wiele sposobów. Nigdy jednak nie robię zapasów na zimę. Nie mam na to miejsca w domu. Korzystam za to z sezonu i często robię ogórki małosolne w prostej zalewie składającej się tylko z przegotowanej wody z solą, najprościej. Wykorzystuję do kanapek, sałatek lub jako dodatek do obiadu. Warto zainwestować w dobrej jakości, amerykańskie słoiki, które doskonale nadają się także do warzywnych i owocowych przetworów, do tego są bardzo estetyczne. Słoiczki Ball bardzo często wykorzystuję do napojów, co zresztą zauważysz z pewnością na blogu. Zachęcam do przygotowania ogórków małosolnych z ognistą przyprawą oraz sałatki ziemniaczanej z bobem i ogórkami małosolnymi.



Ogórki małosolne z koperkiem

Składniki:
  • ogórki gruntowe
  • woda, przegotowana, gorąca
  • sól
  • koperek
  • czosnek-kilka ząbków

Przygotowanie:
  • Przy ogórkach małosolnych stosujemy prostą zasadę 1 łyżka soli na 1 litr przegotowanej, gorącej wody.
  • Ogórki myjemy. Kroimy na plasterki
  • Czosnek obieramy ze skóry i dzielimy na mniejsze kawałki.
  • Do słoika wkładamy plasterki ogórka, czosnek, koperek i tak na zmianę.
  • Wodę mieszamy z solą, zalewamy ogórki.
  • Zakręcamy, odstawiamy w ciemne miejsce.
  • Zwykle na następny dzień, gdy pogoda dopisuje, ogórki są gotowe.


13 komentarzy:

  1. Robiłam ostatnio cały słoik, zniknął w mgnieniu oka. Muszę zrobić ponownie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja także zrobiłam.Wyszły pyszne i już jutro powtarzam bo tak nam smakują.Anetko dziękuję za fajny przepis.Lubię zaglądać na Twojego bloga bo zawsze znajdę jakiś ciekawy przepis.Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę powodzenia i zadowolenia z prowadzenia bloga.Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakują, rzeczywiście są pyszne i proste w przygotowaniu, ja dizsiaj robię znowu! pozdrawiam Jolu!

      Usuń
  3. Wyglądają pysznie! Ja wykorzystałabym je do tortilli :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zalewa sie goraca woda i odrazu zakreca sloik?

    OdpowiedzUsuń
  5. O jejku, pysznie wyglądają. Czy ten przepis sprawdzi się też jeżeli ich nie pokroję, a zostawie w całosci?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile takie ogorki moga stac? Chodzi mi ze Jesli zrobić kilka sloikow to jaki mam czas zeby je zejsc?

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystko fajnie, ale ile czosnku? Ile soli? Ile koperku? Co to za przepis bez wskazanych ilości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko jest ładnie napisane :) na 1 litr wody 1 łyżka soli, analogicznie na 2 litry wody 2 łyżki soli itd :)
      Czosnek dopisane już :)

      Usuń