Strony

2022/07/31

Ciasto wiśniowe – idealne na wakacje!

 Sezon na wiśnie już się rozpoczął, a my oczywiście musieliśmy go wykorzystać. Nie tylko przygotowując przetwory, ale także ciasta z całą masą wiśni. Czy jest coś pyszniejszego? Nie wydaje nam się. Zresztą przekonaj się o tym w domowym zaciszu.


Składniki na tort czekoladowo wiśniowy

Jeśli planujesz zrobić idealny na lato tort czekoladowo wiśniowy, koniecznie skorzystaj z naszego przepisu. Jednak, jak to bywa z tortami, potrzebujesz do niego sporej ilości składników. Co będzie niezbędne?

  • 4 jajka
  • 140 gramów cukru
  • 15 gramów kakao
  • 70 gramów mąki pszennej
  • 20 gramów mąki ziemniaczanej
  • Odrobina proszku do pieczenia

A to tylko składniki na biszkopt. Co jeszcze Ci się przyda? Oczywiście wiśnie! Bez nich nie będzie tortu. Przygotuj 300 gramów wiśni, z których zrobisz szybką konfiturę. Do całości doskonale będzie pasować także krem czekoladowy, który przygotujesz na bazie czekolady i śmietany kremówki i serka mascarpone. Uff, trochę się tego nazbierało. Teraz czas przejść do dzieła!

 

Idealny tort na wakacje

Tort wiśniowy zacznij od przygotowania pysznego, czekoladowego biszkoptu. Będzie doskonały, lekko wilgotny i pełen kakao. Na początku oddziel białka od żółtek i w dużej misce ubij białka na sztywno. Możesz dodać do nich odrobinę soli, by ubijały się łatwiej. Nie wyłączając miksera, dodawaj cukier, a następnie po jednym żółtku. Ciągle miksuj, by masa była jednolita i puszysta. Do drugiej miski przesiej oba rodzaje mąki oraz kakao. Dodaj proszek do pieczenia. Teraz partiami przesypuj zawartość tej miski do masy jajecznej. Miksuj na wysokich obrotach, by ciasto pięknie się ze sobą połączyło. Teraz przelej je do foremki i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez 20 minut lub do suchego patyczka. W tym czasie możesz zrobić szybką konfiturę z wiśni. Wiśnie (wydrylowane), przesyp do garnka, a następnie zasyp je cukrem (100 gramów). Dodaj odrobinę wody i zacznij gotować. Wiśnie szybko puszczą sok i staną się miękkie, cała masa zaś zgęstnieje. Gotowe wiśnie możesz zdjąć z palnika. Krem czekoladowy najlepiej zrobić dzień wcześniej, gdyż wymaga chłodzenia. Tabliczkę czekolady wrzuć do garnka ze śmietaną kremówką (200 mililitrów). Podgrzewaj całość, aż masa będzie jednolita. Odstaw do ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki na 5 godzin. Po tym czasie wyciągnij krem, dodaj do niego 100 gramów serka mascarpone i ubijaj na wysokich obrotach, by masa stała się gładka i puszysta.

Teraz musisz już tylko złożyć swój pyszny tort! Ciasto idealne na lato jest gotowe.

Tak przygotowany tort możesz podawać na letnie pikniki, urodziny czy też bez okazji. Nie trzeba przecież szukać powodu, by zajadać się słodkimi pysznościami.

1 komentarz: