Co można zrobić z ćwiartki białej kapusty? Bardzo orzeźwiającą i pełną witamin surówkę, która w upalne dni może zastąpić zwykły obiad. Kolorowa, chrupiąca, soczysta i niedroga. Surówka z kapusty jest tak pyszna, że wystarczy tylko dodać soli do smaku i żaden dressing nie jest już potrzebny. W środku cukinia, zielony ogórek, pomidor, cieciorka i mozzarella.
Surówka z kapusty / 4 porcje
Składniki
- 1/4 białej kapusty
- 1 duży pomidor
- 1 ogórek gruntowy
- 1/4 małej cukinii
- 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
- 1 kula mozzarelli
- kilka gałązek tymianku
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Kapustę białą szatkujemy.
- Przekładamy do miski.
- Pomidora oraz ogórka obieramy.
- Pomidora kroimy w kostkę.
- Ogórka zielonego w półplasterki.
- Warzywa dodajemy do kapusty.
- Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy do miski z pozostałymi składnikami.
- Ciecierzycę płuczemy z zalewy pod bieżącą wodą i dodajemy do reszty składników w misce.
- Mozzarelle rozrywamy na mniejsze kawałki.
- Sałatkę doprawiamy do smaku, dodajemy także listki tymianku.
- Mieszamy.
- Wkładamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
- Schłodzona surówka z białej kapusty idealnie orzeźwia w upalne dni!
- W chłodniejsze dni może być doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, hamburgerów i innych pyszności!
- Tymianek można zastąpić natką z pietruszki.
Super, bardzo lubię surówki z białej kapusty, takiej jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńwww.clinicfood.pl
Pyszna. Ze świeżej kapusty palce lizać.
OdpowiedzUsuń