Lubię ten czas. Truskawki tanieją, a ja z przyjemnością wybieram się na giełdę owocowo-warzywną. To była przyjemność, wybrać się wczoraj na taki spacer. Truskawki w cudownej cenie, słodziutkie, duże, takie jak lubię, odmiana deserowa. W drodze powrotnej do domu, spotkałam przemiłego Pana, który, podobnie jak ja, wracał z koszykiem wypełnionym truskawkami. Miła rozmowa, słońce i zapach truskawek, taki to był przyjemny wieczór. Uwielbiam rozmawiać z ludźmi, a jeszcze bardziej o jedzeniu, o bogactwie natury!
W pierwszy dzień lata prezentuję więc truskawkowy przepis, który koniecznie musicie wypróbować, póki są dostępne świeże truskawki! Dietetyczny przepis, bo dodałam moje ulubione płatki owsiane błyskawiczne. Polecajcie przepis znajomym!
Truskawkowe crumble / 1 porcja
Składniki:
- niepełna szklanka truskawek
- 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Truskawki myjemy.
- Usuwamy szypułki.
- Owoce kroimy na pół.
- W naczyniu żaroodpornym układamy truskawki niemal do pełna.
- Płatki owsiane mieszamy w miseczce razem z mąką, masłem i cukrem.
- Rozcieramy palcami.
- Kruszonkę rozprowadzamy na truskawkach.
- Zapiekamy przez 10-15 minut, aż truskawki puszczą sok, a kruszonka będzie chrupiaca z wierzchu.
- Crumble można podać z lodami lub serkiem mascarpone.
- Zamiast mąki pszennej można użyć innej, zdrowszej wersji.
Uwielbiam crumble! Truskawkowe to moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
świetnie, korzystaj bo sezon kończy się!
Usuń