Lubię ten czas. Truskawki tanieją, a ja z przyjemnością wybieram się na giełdę owocowo-warzywną. To była przyjemność, wybrać się wczoraj na taki spacer. Truskawki w cudownej cenie, słodziutkie, duże, takie jak lubię, odmiana deserowa. W drodze powrotnej do domu, spotkałam przemiłego Pana, który, podobnie jak ja, wracał z koszykiem wypełnionym truskawkami. Miła rozmowa, słońce i zapach truskawek, taki to był przyjemny wieczór. Uwielbiam rozmawiać z ludźmi, a jeszcze bardziej o jedzeniu, o bogactwie natury!
W pierwszy dzień lata prezentuję więc truskawkowy przepis, który koniecznie musicie wypróbować, póki są dostępne świeże truskawki!  Dietetyczny przepis, bo dodałam moje ulubione płatki owsiane błyskawiczne. Polecajcie przepis znajomym!
Truskawkowe crumble / 1 porcja
Składniki:
- niepełna szklanka truskawek
 - 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
 - 1 łyżka cukru
 - 1 łyżka mąki pszennej
 - 1 łyżka masła
 
Przygotowanie:
- Truskawki myjemy.
 - Usuwamy szypułki.
 - Owoce kroimy na pół.
 - W naczyniu żaroodpornym układamy truskawki niemal do pełna.
 - Płatki owsiane mieszamy w miseczce razem z mąką, masłem i cukrem.
 - Rozcieramy palcami.
 - Kruszonkę rozprowadzamy na truskawkach.
 - Zapiekamy przez 10-15 minut, aż truskawki puszczą sok, a kruszonka będzie chrupiaca z wierzchu.
 - Crumble można podać z lodami lub serkiem mascarpone.
 - Zamiast mąki pszennej można użyć innej, zdrowszej wersji.
 
Uwielbiam crumble! Truskawkowe to moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
świetnie, korzystaj bo sezon kończy się!
Usuń