2018/10/03

8 prostych przepisów na ciasta z owocami – desery, którym nie można się oprzeć!

Smaczne, domowe wypieki to nie tylko apetyczny zapach i niezrównany smak, ale też możliwość zrealizowania sprawdzonych przepisów, opartych wyłącznie na zdrowych składnikach i owocach, których latem jest pod dostatkiem. Bogactwo kulinarnych przepisów pozwala w krótkim czasie stworzyć aromatyczne ciasta, nawet adeptom sztuki pieczenia. Świeże i soczyste owoce w mistrzowski sposób urozmaicają wszelkie desery, podkreślając w ten sposób ich walory estetyczne i smakowe, dlatego warto wykorzystać te naturalne, sezonowe słodkości w swojej kuchni. W tym artykule znajdziesz garść inspiracji, które pomogą ci przygotować pyszne ciasta z owocami.



8 prostych przepisów na ciasta z owocami – desery, którym nie można się oprzeć!




Biszkopt z owocami – jeden przepis, trzy różne smaki


Puszysty, szybki w wykonaniu oraz niezwykle smaczny – tak w skrócie można opisać ciasto, które niejednokrotnie gości na stole w wielu domach – biszkopt. Wystarczy dokładnie ubić 1,5 szklanki cukru z 5 jajami, a następnie, do ubitej w ten sposób masy, przesiać 2 szklanki mąki i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i przelać do blachy, wyłożonej papierem lub folią aluminiową. Ostatnim krokiem jest ułożenie owoców – śliwek, agrestu, bądź gruszek. Należy je rozmieścić w taki sposób, by tylko do połowy były umieszczone w masie – ich pozostała część powinna wystawać ponad jej powierzchnię, co nada wypiekowi pięknego wyglądu. Ciasto należy piec w 180C przez około 35-40 min.

Uwaga! Nie zapomnij odpowiednio przygotować owoców. Śliwki powinny być wypestkowane i przekrojone na pół, zaś gruszki powinny mieć formę grubszych plastrów. Agrest można wrzucić w całości.

Tarta z malinami


Deser ten składa się z kruchego ciasta, wypełnionego kremem na bazie serka mascarpone i śmietany kremówki. Proporcje obu składników powinny być takie same lub zbliżone (np. 250 g serka i 200-250 ml śmietany), dlatego przygotowując większą porcję, należy odpowiednio zwiększyć ich ilość. Nie może zabraknąć także cukru pudru, który nie tylko zapewnia słodki smak, ale także gładką konsystencję masy. Na przygotowanym w ten sposób cieście, należy równomiernie rozmieścić świeże maliny, które dodadzą smaku i aromatu, a także sprawią, że deser będzie wyglądał naprawdę apetycznie.

Tort z kremem truskawkowym


Przepis ten jest w pewnym stopniu połączeniem dwóch powyższych – biszkopt na tort można wykonać tak samo, jak w pierwszym z przedstawionych przepisów, zaś krem wykonać z serka mascarpone, a więc podobnie jak na tartę. Dodatkowymi składnikami masy kremowej jest zmielony twaróg (250 g, jeżeli tyle samo dodajemy mascarpone), cukier waniliowy, zmiksowane blenderem truskawki oraz żelatyna, która nada odpowiedniej konsystencji. Aby ciasto smakowało jeszcze lepiej i prezentowało się okazalej, na jego wierzchniej części warto rozprowadzić galaretkę i  pokrojone truskawki.

Jogurtowiec z jagodami


Deser ten będzie kapitalnym wyborem dla tych, którzy przepadają za wypiekami, ale jednocześnie bardzo uważnie przeliczają zawarte w nich kalorie. Głównym składnikiem ciasta są jogurty greckie, które ze względu na niską kaloryczność i dobry wpływ na zdrowie, uznawane są za żywność dietetyczną.  2 duże opakowania jogurtów należy dodać do masy uzyskanej z 5 żółtek, 2 opakowań budyniu śmietankowego i  połowy szklanki oleju. Następnie dodajemy pianę z białek i cukru ubitą na sztywno. Po upieczeniu i wystudzeniu, na powierzchni ciasta układamy jagody oraz galaretkę.

Sernik na zimno z truskawkami


To wyśmienite ciasto będzie doskonałym pomysłem na deser w ciepły, letni dzień. Wygląda efektownie, ma niezrównany smak, a dodatkowo nie jest czasochłonny. Głównym elementem ciasta jest serowa masa, która powinna mieć odpowiednią konsystencję. Uzyskamy ją w odpowiedni sposób łącząc zmielony twaróg sernikowy (1 kg), żelatynę (2 łyżki) rozpuszczoną w połowie szklanki ciepłego mleka, śmietankę 30 % oraz cukier zwykły (3/4 szklanki) i waniliowy. Masę rozprowadzamy na biszkoptach, a na jej powierzchni układamy truskawki, które następnie przykrywamy przygotowaną wcześniej galaretką.

Tradycyjne ciasto z jabłkami


Mówiąc o ciastach z owocami, nie można nie wspomnieć o królowej polskich wypieków, czyli szarlotce! Mnogość przepisów na jej przygotowanie przyprawia o zawrót głowy – od klasycznych, opartych na kruchym cieście i cynamonie, po wyszukane, zaskakujące różnorodnością składników oraz sposobem wykonania. Szarlotka z bezą (szczegółowy przepis znajdziecie tutaj: https://akademiasmaku.pl/przepis/fit-szarlotka-sypana-z-lekka-beza,3650) z pewnością sprosta wymaganiom wszystkich łasuchów, którzy uwielbiają połączenie jabłek i rozpływającej się w ustach, zapieczonej pianki. Weganie oraz Ci, którzy są na diecie bezglutenowej, mogą  zdecydować się na przygotowanie szarlotki jaglanej, której składniki zostały dobrane właśnie z myślą o nich (https://akademiasmaku.pl/przepis/szarlotka-jaglana-weganska-bez-maki-i-jajek,3328 ). W przepisie nie znajdziemy mąki oraz jaj, a biały cukier można zastąpić ksylitolem. Jednym słowem: smacznie, zdrowo i fit.

*Artykuł sponsorowany

1 komentarz:

  1. Robi Pani piękne fotografie jedzenia. Może jakieś ciasto pokaże Pani krok po kroku jak się robi. Jestem laikiem i czasem mam watpliwosci czy wszystko zrobilam dobrze.

    OdpowiedzUsuń