2018/06/18

Grzanki z cukinią i fetą

Lubię proste, ale konkretne w smaku kolacje. Tym razem zrobiłam ciabattę w postaci grzanek, z oliwą z oliwek, cukinią i grecką fetą. To idealna przekąska na mecz. Ciekawa jestem, czy Wy także lubicie takie smaki? 

Koniecznie zobaczcie, jakie przekąski na mecz przygotowałam dla Was! Jest w czym wybierać! Wśród przepisów tradycyjne małosolne z koperkiem!






Grzanki z cukinią i fetą / 2 porcje

Składniki:
  • 2 kromki ciabatty
  • 8 pasków małej cukinii
  • 1 plaster fety
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • małe listki bazylii
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką oliwą z oliwek.
  • Układamy kromki ciabatty.
  • Z cukinii wycinamy przy pomocy obieraczki do warzyw wstążki (paski).
  • Wybieraj mała cukinię, mam mniej pestek, miąższ jest słodszy, a skórka cieńsza. 
  • Układamy na pieczywie.
  • Całość posypujemy solą i skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek.
  • Zapiekamy przez 10 minut w 180 st. C.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu.
  • Posypujemy fetą oraz listkami bazylii.



2 komentarze: