2018/03/28

Kapusta pak choi z pieczarkami i czarnuszką

Z produktów, które miałam w lodówce, po powrocie z pracy, przygotowałam szybki i bardzo smaczny obiad z grzankami podsmażonymi na tej samej patelni. Pak choi to rodzaj orientalnej kapusty, pięknie wygląda na surowo, a po podsmażeniu nie traci swojego pięknego koloru-według mnie kolor jest bardziej wyrazisty. Jest najczęściej podawana z makaronami z Azji, takimi jak np. gryczany makaron soba.

Postanowiłam połączyć pak choi z malutkimi pieczarkami, czosnkiem i cebulą oraz z czarnuszką i rzeżuchą. Jakie to było pyszne! Z dodatkiem grzanek smakowało naprawdę bardzo dobrze! Następnym razem przygotuję taka wersję jako właśnie dodatek i ułożę na chrupiących grzankach. Wy np. możecie podać tak przygotowane warzywa z ryżem czy azjatyckim makaronem.






Kapusta pak choi z pieczarkami i czarnuszką / 1 porcja

Składniki:
  • 1 kapusta pak choi
  • 2 garście małych pieczarek
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki
  • 1 łyżeczka rzeżuchy
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
  • Warzywa myjemy.
  • Osuszamy.
  • Z kapusty usuwamy twardą końcówkę i przekrawamy warzywo wzdłuż na pół.
  • Pieczarki kroimy na pół.
  • Czosnek i cebulę obieramy.
  • Czosnek kroimy na plasterki, cebulę w piórka.
  • Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
  • Dodajemy czosnek z cebulą oraz ułożoną rozkrojoną częścią do dołu kapustę pak choi.
  • Kapustę obsmażamy z każdej strony, aż biała cześć będzie miękka.
  • Całość doprawiamy na koniec do smaku.
  • Mieszamy.
  • Gotowe danie podajemy posypane rzeżucha, posiekaną natką z pietruszki i czarnuszką.
  • Można podać np. z chlebem, który obsmażamy na tej samej patelni, równocześnie z warzywami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz