2017/08/11

Pizza z cukinią i pieczarkami

Nie ma jak domowa pizza na rozpoczęcie weekendu. Najlepsza, pod warunkiem, że używamy drożdży świeżych, czyli w kostce, a nie suszonych w proszku. Wielokrotnie te suszone zawiodły mnie, bo ciasto nigdy nie wyrastało. Świeże drożdże są tańsze i efekt zawsze gwarantowany. Ciasto pięknie wyrasta i smakuje wspaniale. Drugi warunek pysznej pizzy to mąką, najlepiej wybrać specjalną, włoską przeznaczoną do pizzy, warto zainwestować w taki zakup, zdecydowanie! Aby ciasto zachowało swoją puszystość, zadbaj o szczegóły. Dobrze wyrób ciasto, a podczas wkładania do pieca użyj łopaty do pizzy - dzięki temu nie zniszczysz wytworzonych podczas wyrabiania ciasta pęcherzyków powietrza.

Dzisiaj na pizzy zagościła kolorowa, bo żółta i zielona cukinia, cebula i przepyszny sos pomidorowy. Dodatkiem była świeża, posiekana natka z pietruszki i czarnuszka. Efekt tak dobry, że chętnie przekazuję Wam cały przepis. Domowa pizza rządzi!




Pizza z cukinią i pieczarkami / 2 pizze o średnicy 25 cm

Składniki:
  • sos pomidorowy
  • ciasto na pizzę
  • 1 żółta cukinia
  • 1  zielona cukinia
  • 8 małych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/3 pęczka natki z pietruszki
  • 4 łyżeczki suszonego oregano
  • 4 łyżki czarnuszki
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Przygotowujemy ciasto na pizzę.
  • Gotowe ciasto układamy na blasze do pieczenia.
  • Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy.
  • Z cukinii odcinamy końcówki i kroimy na plasterki.
  • Cebulę obieramy i kroimy na półplasterki.
  • Pieczarki, dokładnie oczyszczone, kroimy na plasterki.
  • Na cieście posmarowanym sosem pomidorowym rozkładamy plasterki cukinii i pieczarek oraz piórka cebuli.
  • Posypujemy solą i suszonym oregano.
  • Pieczemy przez 15 minut w temp. 200 - 220 st. C.
  • Gotową pizzę posypujemy czarnuszką i posiekaną natką z pietruszki.
  • Polecam podzielenie ciasta na dwie porcje i przygotowanie innej wersji smakowej lub zrobienie drugiej takiej samej.
  • Nie warto mrozić pizzy z warzywami, cukinia traci bardzo na smaku.
  • Można za to zamrozić surowy placek na pizze i wyjąć kiedy będzie potrzeba.



5 komentarzy:

  1. Ciekawa opcja! Dawno nie jadłam pizzy :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Piszesz, że świeże drożdże są lepsze i do tego tańsze, (z czym w pełni się zgadzam) a w przepisie na ciasto są suszone:)..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się, w oryginalnym przepisie są drożdże suche, ale ja zawsze używam tych świeżych, zmieniłam więc jak należy, pozdrawiam idziękuję za czujność!

      Usuń