2017/07/04

Cukinia w cieście naleśnikowym

Nie wiem jak Wam, ale mi te zdjęcia kojarzą się z urlopem nad morzem, gdzieś w kraju śródziemnomorskim, gdzie przy plaży jest knajpka, w której do woli można objadać się bogactwem owoców, warzyw i frutti di mare. Moje ulubione kolory są właśnie na tych zdjęciach, niebieski, biały i zielony, lubię takie klimaty. 

Jak wyszła cukinia? Bardzo dobrze, robiłam taką po raz pierwszy. Dodałam nieco mieszanki curry oraz obowiązkowo wodę gazowaną, która sprawia, że ciasto delikatnie urośnie w trakcie smażenia.  Podobnie można przygotować tempurę, czyli lodowatą wodę gazowaną połączyć z mąką kukurydzianą, wybrać ulubione warzywa, zanurzyć w cieście i smażyć na gorącym oleju, pyszności!





Cukinia w cieście naleśnikowym / 2 porcje

Składniki:
  • 1 cukinia, u mnie około 200 g
na ciasto naleśnikowe:
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju
  • 3 łyżki mąki
  • około 1/4 szklanki mleka
  • około 1/4 szklanki lodowatej, gazowanej wody mineralnej
  • sól do smaku
  • 2 szczypty mieszanki curry
olej do smażenia


Przygotowanie:
  • Cukinię myjemy.
  • Odcinamy końcówki.
  • Kroimy w grubsze plastry.
  • Przygotowujemy ciasto naleśnikowe.
  • Jeśli będzie zbyt gęste dodajemy więcej wody gazowanej.
  • Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia.
  • Plastry cukinii obtaczamy w cieście.
  • Smażymy z każdej strony, aż będą złote.
  • Odsączamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym.

2 komentarze:

  1. Pyszna propozycja :) Uwielbiam cukinię, a tak jeszcze nie jadłam :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię cukinie i na pewno wykorzysta ten przepis

    OdpowiedzUsuń