2017/05/11

Sałatka z komosą ryżową, kapustą pekińską i pomidorkami koktajlowym

Gdy tylko robi się cieplej na dworze, przygotowuje kolorowe sałatki, które z powodzeniem można podać na obiad. Są bardzo syte, zdrowe i zawsze kolorowe. Dzisiaj znalazłam w szafce resztę komosy ryżowej, która znana jest także pod nazwą quinoa. 

Pierwszy raz jadłam taką komosę ryżową w Brukseli, w śródziemnomorskiej restauracji Colmar kilka dobrych lat temu. Dzisiaj przedstawiam mój przepis, z wykorzystaniem pysznych warzyw takich jak czerwona cebula, kapusta pekińska, pomidorki cherry i pełna witaminy C natka pietruszki. Sama quinoa ma lekko orzechowy smak, więc spokojnie można przygotować z jej wykorzystaniem wiele różnych kompozycji smakowych. Pamiętajcie o zasadach gotowania, na 1 porcję komosy ryżowej 2 porcje wody.



Sałatka z komosą ryżową i pomidorkami koktajlowymi / 2 porcje


Składniki:

  • 150 g komosy ryżowej białej
  • 3 liście kapusty pekińskiej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 pęczka natki z pietruszki
  • 6 pomidorków koktajlowych 


Przygotowanie:
  • Komosę ryżową przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Odstawiamy do ostudzenia.
  • Obraną cebulę kroimy w piórka.
  • Przekładamy do miski.
  • Pomidorki kroimy na ćwiartki, a kapustę pekińską drobno kroimy.
  • Cebulę i kapustę pekińską przekładamy do miski z cebulę.
  • Do warzyw dodajemy posiekaną natkę z pietruszki.
  • Ostudzoną komosę ryżową mieszamy w misce razem z warzywami.
  • W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  • wstawiamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
  • Sałatkę można wzbogacić dodając np. czarne oliwki.


1 komentarz: