2017/03/26

Zapiekany omlet z cukinią i czosnkiem

Piękną cukinię kupiłam kilka dni temu. Nie za duża, chrupiąca i skórka nie za gruba. Idealna nawet na surowo! Dzisiaj wykorzystałam to warzywo do porannego śniadania z jajkiem. Powstał puszysty, żółciutki omlet z cukinią, która po upieczeniu pozostała chrupiąca i soczysta. 





Zapiekany omlet z cukinią i czosnkiem / 2 porcje

Składniki:
  • 1/3 cukinii
  • 3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki
  • sól do smaku
  • masło do wysmarowania formy


Przygotowanie:
  • Cukinię myjemy. Osuszamy.
  • Kroimy na półplasterki.
  • Małe naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
  • Do miski wkładamy cukinię i plasterki obranego czosnku.
  • Wbijamy jajka.
  • Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku.
  • Masę przelewamy do żaroodpornego naczynia.
  • Warzywa z jajkami zapiekamy w temp. 180 st. C. przez 20-30 minut.
  • Omlet posypujemy posiekaną natką z pietruszki.
  • Podajemy z chrupiącymi tostami.

7 komentarzy:

  1. Prosty przepis na niedzielne śniadanko :) Ładna i przejrzysta prezentacja, czego chcieć więcej. Będę tu wracać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Omlet wygląda smakowicie :) Ja osobiście nie przepadam za cukinią, bo wydaje mi się mdła, ale w takim połączeniu może nawet się skuszę! czosnek na pewno wyostrzy smak warzywa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Saro! Pookochałam cukinię, myślę, że po wypróbowaniu przepisów na blogu, pochochasz to warzywo i Ty :)

      Usuń
  3. Kocham cukinię i jajka! Ja dodaję jeszcze chilli, żeby nieco dodać mocy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można i tak, dzisiaj miałam ochotę na wersję light :)

      Usuń
  4. Wow! Muszę zrobić takie śniadanko Mężowi! Lubimy cukinię, przepis na pewno się przyda! Dzięki:)

    OdpowiedzUsuń