2017/03/29

Makaron z cukinią i brokułami

Dobry makaron nie jest zły, zwłaszcza jeśli podamy go z zielonymi warzywami  i czosnkiem. Taki obiad można przygotować w kwadrans i z pewnością jest to pożywny posiłek. Do dzisiejszego przepisu wykorzystałam moje warzywne zapasy czyli brokuły i ukochaną cukinię, która jest niewymagająca i taka pyszna! Już sama cukinią przesmażona na oliwie z czosnkiem to niebo w gębie! Makaron, który jest w przepisie otrzymałam jako prezent z podróży do Alzacji, takie prezenty najchętniej lubię otrzymywać.




Makaron z cukinią i brokułami

Składniki:
  • 1 porcja makaronu średniej wielkości
  • 1/3 cukinii
  • 1/2 szklanki różyczek brokuła
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szczypty suszonego tymianku
  • 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Cukinię kroimy w kostkę razem z czosnkiem.
  • Na oliwie z oliwek podsmażamy brokuły z cukinią i czosnkiem.
  • Gdy będą już miękkie, doprawiamy do smaku i dodajemy suszony tymianek.
  • Mieszamy.
  • Po chwili gasimy płomień.
  • Makaron przekładamy do warzyw.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu.
  • Posypujemy posiekaną natką z pietruszki.

4 komentarze:

  1. dodalam starkowanej marchewki i inne przprawy, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaskakujące, brokuł i cukinia w towarzystwie czosnku, soli i tymianku. Wymieszany z makaronem jajecznym + jajeczko smażone - smakowało.

    Miesożerca.

    OdpowiedzUsuń