2017/02/16

Omlet biszkoptowy z pomarańczą i miodem

Wiosna coraz bliżej, więcej słońca i uśmiechu na twarzy. Energetyczne śniadanie to podstawa każdego dnia, a ostatnio pokochałam omlety biszkoptowe. Są szybkie w przygotowaniu, niedrogie, a dodatki zależą już tylko od naszej wyobraźni! Dzisiaj postanowiłam wykorzystać pomarańczę, soczysta i słodka, świetnie skomponowała się z miodem, omlet biszkoptowy dzięki tym dwóch składnikom jest bardzo wilgotny i przepyszny. niebo w gębie! Nie mogę się doczekać kolejnych odsłon omletu biszkoptowego!


Omlet biszkoptowy z pomarańczą i miodem

Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 pomarańcza
  • masło
  • miód

Przygotowanie:
  • Białka odzielamy od żółtek.
  • Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno.
  • Dodajemy zmieszane żółtka, miksujemy do połączenia się składników.
  • Dodajemy mąkę pszenną i miksujemy, aż powstanie jednolita masa.
  • Patelnię z nieprzywieralną powłoką rozgrzewamy, smarujemy masłem.
  • Wylewamy masę omletową.
  • Smażymy z każdej strony.
  • Podajemy z filecikami pomarańczy i miodem.



2 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie. Muszę wypróbować i się przekonać czy tak samo smakuje :D Dziękuję za inspirujący przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, tak smak jest wyjątkowy, bo puszysty omlet oblany jest miodem i do tego soczysta pomarańcza, niebo!

      Usuń