2017/02/28

Omleciki biszkoptowe z sosem truskawkowo-jeżynowym

Dzisiaj kolejna odsłona i propozycja podania prostych omlecików biszkoptowych. Tym razem postawiłam na moje zapasy zrobione latem. Omleciki podałam z sosem ze zmiksowanych owoców takich jak truskawki i jeżyny, posypałam cukrem pudrem. Przepyszne i takie lekkie, jak piórko! Przed nami wiosna, później lato, a nasze omleciki biszkoptowe będą jeszcze piękniejsze! Pomyślałam, że dzieci, gdyby dostały taki deser w przedszkolu, bardzo by się ucieszyły, pozdrawiam wszystkich przedszkolaków i ich rodziców!




Omleciki biszkoptowe z sosem truskawkowo-jeżynowym

Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mrożonych jeżyn z truskawkami
  • cukier do smaku
  • masło do wysmarowania patelni
  • woda
  • cukier puder

Przygotowanie:
  • Białka oddzielamy od żółtek.
  • Do białek dodajemy szczyptę soli.
  • Ubijamy na sztywno.
  • Dodajemy wymieszane żółtka i mąkę.
  • Miksujemy, aż składniki połączą się.
  • Na rozgrzanej patelni, posmarowanej masłem, smażymy omleciki z każdej strony.
  • Przekładamy na talerz.
  • Owoce wkładamy do blendera, dodajemy nieco wody.
  • Miksujemy i dodajemy cukier do smaku.
  • Placuszki podajemy z sosem owocowym, posypujemy cukrem pudrem.
  • Jeśli nie masz w domu cukru pudru, użyj młynka do kawy elektrycznego, w kilka sekund otrzymasz cukier puder.

4 komentarze: