2017/01/19

Sałatka z rukoli z mozzarellą, parmezanem i pomidorkami koktajlowymi

Zimą staram się, aby moje śniadania były kolorowe. Im więcej żywych i soczystych barw tym lepiej. Dzisiaj postawiłam na włoskie smaki, które zawsze poprawiają nastrój, nawet, gdy temperatura spada i mroźne powietrze odczuwamy nawet w ciepłym domu. To nic skomplikowanego, bo wykorzystałam rukolą, mozzarellę, parmezan i słodkie pomidorki koktajlowe. Całość skropiłam delikatnym dressingiem z oliwy i suszonego oregano, tak jak lubię. Sałatka jest syta, porcja na zdjęciu wystarczy dla dwóch osób.


Sałatka z rukoli z mozzarellą, parmezanem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:
  • 4 garście rukoli
  • 1 kula mozzarelli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki startego parmezanu, możesz wybrać także grana padano
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Na talerzu rozkładamy rukolę.
  • Mozzarellę kroimy na półplasterki, pomidorki na połówki.
  • Ser z pomidorkami układamy na rukoli.
  • Skrapiamy dressingiem powstałym z oliwy z oliwek, suszonego oregano i soli.
  • Oprószamy startym parmezanem.
  • Podajemy z chrupiącymi grzankami lub np. paluszkami grissini.

11 komentarzy: