2024/04/12

Mus czekoladowy z mascarpone

Kiedy słońca brak częściej sięgamy po czekoladę. Czekolada dobra jest nie tylko na gorąco. Warto przygotować inne desery z jej wykorzystaniem. Przygotowałam przepyszny, czekoladowy mus, na bazie popularnego sera mascarpone, który najczęściej wykorzystuję się do zrobienia włoskiego deseru tiramisu. 

Jeszcze kilka lat temu nie byłam miłośniczką czekolad. Jeśli wybierałam lody, to tylko owocowe, najchętniej wyraziste w smaku sorbety jak malinowy z rozmarynem czy cytrynowy z miętą. Z czasem moje preferencje smakowe się zmieniły. Myślę, że duży wpływ na tę zmianę miała podróż do Belgii. Czekolada kojarzy mi się przede wszystkim z belgijskimi pralinkami, które miałam okazję jeść kilka razy. Gdy tylko mam ochotę na coś słodkiego, zwłaszcza w weekendy, sięgam właśnie po czekoladę. 

Najbardziej lubię mocno czekoladowe desery, łatwe w przygotowaniu, praktycznie gotowe w kilka chwil. Tak proste, że dzieci mogą je przygotować. Tym razem to mascarpone króluje w moim weekendowym deserze karnawałowym, które połączyłam z płynną czekoladą i żółtkami. Powstał deser, który na długo pozostanie w mojej pamięci. Z pewnością będę do tego przepisu powracać, nie tylko w wolne dni. Można wykorzystać czekoladę gorzką lub deserową, wszystko zależy od tego, jakiego smaku oczekujemy. Jeśli preferujesz ostre smaki, połącz ten mus z płatkami chilli lub dla podkręcenia smaku dodaj niewielką ilość soli morskiej.



Mus czekoladowy z mascarpone i wiórkami kokosowymi

Składniki:

Przygotowanie:
  • Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą, jasną masę.
  • W tym czasie, w kąpieli wodnej, roztapiamy czekoladę.
  • Do żółtek z cukrem dodajemy ser mascarpone i stopniowo, roztopioną czekoladę.
  • Miksujemy, aż powstanie gęsta, jednolita masa.
  • Przekładamy do szklaneczek, posypujemy wiórkami kokosowymi.
  • Wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • Deser można posypać np. wiórkami czekolady lub suszonymi owocami.
  • Latem deser można udekorować świeżymi owocami jak np. maliny czy truskawki, które doskonale smakują w połączeniu z wyrazistym w smaku musem czekoladowym na bazie popularnego, włoskiego sera mascarpone.
  • W wersji dla dorosłych warto dodać kilka kropli alkoholu, który pasuje do czekolady.
  • Taki mus czekoladowy może być wykorzystany jako krem do przełożenia blatów biszkoptowych na tort.


3 komentarze: