2016/07/20

Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką

Moje ulubione pieczywo z patelni, podpłomyki, można przygotować na wiele sposobów. Bazą jest zawsze ciasto składające się z mąki, wody i soli. Dla urozmaicenia można dodać przeróżne składniki i tworzyć smaczne kombinacje. Korzystam z sezonu na cukinię i tym razem postanowiłam dodać ją do chlebków z patelni. Najlepiej smakują mi jeszcze gorące, są wtedy bardziej chrupiące. Cukinia delikatna w smaku świetnie smakuje w połączeniu z czarnuszką, ostrą papryką i świeżą miętą. Podpłomyki można podać solo lub jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych lub traktować jako zwykłe pieczywo.


Podłomyki z cukinią i czarnuszką

Składniki:
  • 1 1/2 - 2 szklanki mąki pszennej
  • woda
  • 1/2 małej cukinii
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 1 szczypta ostrej papryki w proszku (opcjonalnie, jeśli nie lubisz ostrych smaków, pomiń ten składnik)
  • sól

Przygotowanie:
  • Do miski wsypujemy mąkę.
  • Cukinię ścieramy na tarce na największych oczkach i przekładamy do miski z mąką.
  • Dodajemy ziarenka czarnuszki, sól i stopniowo wodę.
  • Wyrabiamy ciasto, jeśli potrzeba, dodajemy więcej mąki lub wody.
  • Przekładamy na stolnicę obsypaną mąką.
  • Z ciasta formujemy wałek.
  • Dzielimy na podobnej wielkości kawałki.
  • Każdy z nich rozwałkowujemy na podobną grubość.
  • Placki smażymy na suchej patelni, z każdej strony, aż powstaną brązowe plamki.
  • Podajemy na ciepło lub na zimno, świetnie smakują jeszcze gorące posmarowane masłem z cukinii lub domowej roboty pesto.

5 komentarzy:

  1. Z czarnuszką muszą smakować genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można zastąpić mąką razową, lub orkiszową? Proszę o odp.

    OdpowiedzUsuń
  3. Można zastąpić mąką razową, lub orkiszową? Proszę o odp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Nataszo nie próbowałam innej niż pszenna, ale zachęcam do eksperymentowania, sama nie gotuję z przepisów, wymyślam je sama :)

      Usuń