2016/07/17

Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem

Ten obiad planowałam już od kilku dni, pieczone warzywa z czarnuszką, czosnkiem i ostrą papryką wyszły bardzo smaczne. Pomimo, że składa się z samych warzyw, jest bardzo syty. Delikatne w smaku młode ziemniaki, cukinia i fasolka szparagowa świetnie smakują z ziarenkami czarnuszki, którą do tej pory dodawałam najczęściej do drożdżowych, wytrawnych wypieków. Praktycznie przepis ten może stanowić także dodatek do mięsnego obiadu, świetnie smakuje na ciepło i na zimno. 




Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem



Składniki:
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 100 g żółtej fasolki szparagowej
  • kilka podobnej wielkości młodych ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, do smaku

Przygotowanie:
  • Ziemniaki, fasolkę szparagową oraz cukinię dokładnie myjemy.
  • W jednym garnku gotujemy połówki ziemniaków w osolonej wodzie 2-3 minuty.
  • W drugim garnku gotujemy fasolkę szparagową, którą dzielimy na pół, usuwamy ogonki.
  • Ugotowane warzywa odcedzamy.
  • Cukinię dzielimy wzdłuż na pół i kroimy na plastry podobnej wielkości co ziemniaki.
  • Czosnek obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki.
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę.
  • Dodajemy ostrą paprykę i sól, mieszamy.
  • Na oliwę z papryką wykładamy wszystkie warzywa.
  • Posypujemy czarnuszką, mieszamy warzywa, aby połączyły się z oliwą.
  • Warzywa możemy jeszcze dodatkowo skropić oliwą z oliwek.
  • Pieczemy przez 30 - 40 minut w temperaturze 180 st. C, aż warzywa będą miękkie.
  • Można podać posypane dodatkowo czarnuszką.
  • Do przepisu najlepsze są niewielkie cukinie, chrupiace i słodkie w smaku, większe mają więcej goryczki i grubszą skórę.
  • Do pieczonych warzyw mozna podać np. sos z jogurtu z dodatkiem świeżych ziół jak mięta, oregano czy tymianek.

8 komentarzy:

  1. Podoba mi się to wykorzystanie czarnuszki. Nam się zdarzało dodawać ją do też do zapiekanki z kapusty kiszonej i ziemniaków. Nie powiem jednak, że to było idealne połączenie (przez kwaskowość kapusty), ale czułem w tym potencjał. To myślę, że lepsze i że wypróbuję (a ponoć czarnuszka zdrowa i ma fajny smak, więc na pewno warto).

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały przepis, szczególnie podoba mi się wykorzystanie czarnuszki, bo mam swoją a nie wiem do czego ją wykorzystać ;) chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalio, na blogu znajdziesz przepisy na wykorzystanie czarnuszki, polecam np. pastę z bobu :) pozdrawiam!

      Usuń
  3. Co za wspaniały przepis na piątkowe danie. Cudowny :-) Pozdrawiam cieplutko:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. witam ile czasu gotujemy fasolke

    OdpowiedzUsuń