2016/07/07

Koktajl jagodowo - porzeczkowy

Kolorowe owoce królują na straganach. Moimi faworytami są jagody, czerwone i czarne porzeczki, bogactwo witamin. Idealne do letnich deserów bez pieczenia, bez mrożenia. Idealne do przygotowania koktajlu. Tak, to już 51. koktajl na moim blogu. Jest w czym wybierać! Jeśli koktajl jagodowy to najlepiej smakuje na maślance. Zapraszam to letniego miksowania, korzystaj, bo teraz jest najlepszy czas na owocowe miksowanie!




Koktajl jagodowo - porzeczkowy

Składniki:
  • 250 ml maślanki
  • 2 garście jagód
  • 1 garść porzeczek czarnych i czerwonych
  • cukier lub miód do smaku
  • płatki owsiane do posypania

Przygotowanie:
  • Maślankę przelewamy do blendera kielichowego.
  • Owoce myjemy, osuszamy.
  • Porzeczki odrywamy z łodyżek i z jagodami przekładamy do blendera.
  • Miksujemy na jednolity płyn.
  • Dodajemy do smaku cukier lub miód.
  • Miksujemy ponownie.
  • Podajemy z osypanymi płatkami owsianymi i ułożonymi na wierzchu owocami.
  • Najlepiej smakuje, gdy maślanka jest zimna.
  • Dla orzeźwiającego smaku można dodać kilka listków świeżej mięty.
  • Zamiast jagód można dodać borówki amerykańskie.



3 komentarze:

  1. Uwielbiam te Twoje bajecznie kolorowe zdjęcia :) a koktajl porzeczkowego to jeszcze nie robiłam więc chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kompozycja wygląda nieziemsko! Swie zdjęcia. Ostatnio sama mam fazę na koktajle do tego stopnia, że spaliłam blender :(
    Uwielbiam ten sposób podania w "słoiczkach" :)

    OdpowiedzUsuń