2023/05/21

Mus czekoladowy

Latem często przygotowuję przeróżne desery, ale takie bez pieczenia. Szybkie, konkretne w smaku, pozostają długo w pamięci i chętnie do nich wracam. Królową deseru jest tym razem czekolada mleczna, której smak dominuje w musie. Wystarczy godzina przechowywania w lodówce i jest gotowy. Jeśli lubisz czekoladę, koniecznie musisz wypróbować ten przepis! Świetnym dodatkiem będą świeże maliny lub truskawki i czereśnie, można także dodać płatki chilli czy sól morską do musu czekoladowego. Czekolada to afrydyzjak, podobnie jak ostre papryczki chilli. Do musu czekoladowego polecam wino Monte Santi Original.




Mus czekoladowy

Składniki:
  • 50 g mlecznej czekolady plus do dekoracji
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • listki świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie:
  • Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostudzenia.
  • Białko oddzielamy od żółtka.
  • Żółtko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ostudzoną, ale płynną czekoladę. Mieszamy.
  • Białko ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do czekolady z żółtkiem.
  • Delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
  • Przekładamy do małych kieliszków lub szklaneczki.
  • Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  • Podajemy udekorowane wiórkami czekolady i świeżą miętą.




5 komentarzy: