2016/04/18

Spaghetti ze szpinakiem i oliwkami

Spaghetti najbardziej smakuje mi w połączeniu z drobnolistnym szpinakiem i czarnymi oliwkami. Bogaty w żelazo, potas, kwas foliowy; działa przeciwnowotworowo i chroni przed miażdżycą. Szpinak jest źródłem magnezu, a więc powinny go jeść osoby zestresowane, działa uspokajająco. 

Najsmaczniejsze są młode i drobne listki, który z powodzeniem można dodawać do sałatek i koktajli. Większe należy dokładnie oczyścić, także z łodyżek. Szpinak surowy, drobnolistny, świetnie nadaje się do sałatek z dodatkiem serów pleśniowych, oscypka, fety czy parmezanu. 

Prawdziwym rarytasem jest sałatka z dodatkiem świeżych truskawek, skropiona octem balsamicznym czy glassą balsamiczną, pokruszona po wierzchu serem kozim. Szpinak doskonale sprawdza się jako farsz do włoskich ravioli czy sos do makaronu. Do potraw ze szpinakiem najczęściej dodajemy startą świeżą gałkę muszkatołową oraz świeżomielony czarny pieprz.



Spaghetti ze szpinakiem i oliwkami

Składniki:
  • kolorowy makaron spaghetti na dwie porcje
  • 250 g młodego i świeżego szpinaku, poza sezonem użyj szpinaku baby
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka drylowanych czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Na oliwie z oliwek obsmażamy plasterki czosnku, dodajemy szpinak, wcześniej umyty i osuszony.
  • Dusimy na małym ogniu, aż liście zmniejszą objętość i zmiękną.
  • Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię ze szpinakiem, dodajemy czarne oliwki, doprawiamy do smaku, mieszamy.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu, można posypać startym parmezanem lub pokruszoną gorgonzolą.


4 komentarze: