2016/04/18

Podpłomyki

Podpłomyki to wersja szybkiego "pieczywa z patelni", wystarczy mąka, woda i szczypta soli, a za kilka chwil możemy mieć gorące placuszki, które już bez dodatków smakują wybornie. Do tej pory przygotowywałam flatbread oraz proziaki, które z powodzeniem zastępują tradycyjne pieczywo do kanapek i nie tylko. 

Do tego rodzaju "pieczywa z patelni" świetnie pasują pasty warzywne, ale i wszelkiego rodzaju gulasze, curry czy inne potrawki warzywne i mięsne, w których możemy zamaczać pieczywo lub zebrać nim resztki z talerza, tak,jak robią to Włosi.

Zachęcam do wypróbowania moich przepisów na dodatki do pieczywa:



Podpłomyki

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej plus do posypania blatu
  • szczypta soli
  • woda ciepła 

Przygotowanie:
  • Do mąki dodajemy sól i wodę - w takiej ilości, aby powstało elastyczne ciasto, które bez problemu będzie można wałkować. 
  • Jeśli będzie zbyt suche dodajemy więcej wody, jeśli zbyt lepiące się - więcej mąki.
  • Z ciasta formujemy wałek, który kroimy w szersze plastry.
  • Każdy z nich rozwałkowujemy na cienki placek - najlepiej, aby były podobnej grubości i wielkości, usmażą się jednakowo.
  • Tak rozwałkowane placki układamy na rozgrzanej suchej patelni i smażymy z obu stron, aż pojawią się brązowe plamki.
  • Doskonale smakują na ciepło i na zimno.  



4 komentarze: