2016/04/08

Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą

Tak dawno nie robiłam wytrawnych przepisów drożdżowych, że zatęskniłam za ich smakiem. Bardzo smakują mi takie wypieki, zwłaszcza bułeczki z przeróżnymi farszami czy pierożki pachnące latem w słonecznej Italii. Najbardziej lubię moment oczekiwania, aż ciasto pięknie wyrośnie. Oprócz ulubionych warzyw w farszu koniecznie muszą znaleźć się zioła, a najbardziej lubię suszone oregano i bazylia, aromatyczne, niezastąpione w kuchni Włoch.

Bardzo cenię sobie ciekawe i oryginalne produkty kuchni włoskiej. Dzięki nim gotowanie to prawdziwa przyjemność i gwarancja, że potrawy będą smakować tak jak we Włoszech. Takie właśnie produkty w ofercie posiada serwis Bosko-Włosko www.bosko-wlosko.pl. Sprzedaż internetowa łączona jest z organizacją warsztatów i pokazów kulinarnych, które prowadzone są przez cenionych włoskich szefów kuchni oraz ekspertów kulinarnych.

W ofercie sklepu są najwyższej jakości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, pochodzące z małego, rodzinnego gospodarstwa, także smakowe np. cytrynowa czy cynamonowa, to prawdziwy raj dla koneserów; konfitury extra z malin, jeżyn, jagód czy truskawek – zawierają aż 85% owoców; mąki do produkcji makaronu, pizzy, focacci czy np. bułeczek mlecznych panini al latte. Kuchnia włoska to przede wszystkim sosy i makarony, tych nie może zabraknąć także w sklepie, do wyboru tradycyjne sosy na bazie pomidorów pelati, ale i bardziej wyszukane smaki jak pasta z oliwkami leccino, anchois i kaparami i makarony.

Bieżące informacje znajdują się na https://www.facebook.com/boskowlosko/ W najbliższym czasie planowane jest poszerzenie oferty o kolejne, najwyższej jakości oliwy z oliwek o niskiej kwasowości, pomidory, najlepsze włoskie kawy i nie tylko.  Spodobało mi się to, że w swojej ofercie Bosko-Włosko posiada torby ekologiczne z autorskimi nadrukami rysowniczki Iwy Oberman.

Zachęcona wypróbowaniem mąki pszennej typ PIZZA SLOW Tenute Fierro postanowiłam przygotować wytrawny wypiek z jej wykorzystaniem. Mąka z najwyższej jakości pszenicy miękkiej (grano tenero) rosnącej w środkowych Włoszech w regionie Molise. Przeznaczona do wypieku pizzy, focacci i innych potraw kuchni włoskiej. Z takiej właśnie mąki przygotowałam dzisiejszy przepis - mini calzone.



Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą

Składniki:

na ciasto
  • 1 kostka świeżych drożdży
  • 2 i 1/2 szklanki mąki PIZZA SLOW Tenute Fierro
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
* można użyć suszonych drożdży, jednak z doświadczenia wiem, że ciasto najlepiej wyrasta z tych świeżych

na nadzienie
  • 1/2 brokuła
  • 2 czerwone papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka drylowanych czarnych oliwek
  • 2 kule sera mozzarella
  • 3 łyżki suszonego oregano
  • sól, pieprz do smaku

dodatkowo
  • oliwa z oliwek
  • mąka do posypania blatu

Przygotowanie:
  • Do miski dodajemy pokruszone drożdże, mąkę oraz sól.
  • Dolewamy wodę oraz oliwę z oliwek, mieszamy.
  • Ciasto wyrabiamy na posypanym mąką blacie.
  • Przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
  • W tym czasie oczyszczoną z gniazd nasiennych i błonek paprykę kroimy w kostkę razem z obranym czosnkiem. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki. Oliwki kroimy w półplasterki.
  • Na oliwie z oliwek podsmażamy wszystkie warzywa, aż będą al dente. Doprawiamy do smaku, na koniec dodajemy suszone oregano. Mieszamy i odstawiamy. Mozzarellę kroimy w kostkę.
  • Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrabiamy, aż będzie gładkie. Wałkujemy na cienki placek i wykrawamy krążki.
  • Na każdy z krążków nakładamy farsz z mozzarellą, zlepiamy jak pierogi, dociskając dokładnie brzegi ciasta widelcem.
  • Układamy na blasze wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pierożków dodatkowo smarujemy oliwą z oliwek.
  • Tak przygotowane mini calzone pieczemy przez 12-15 minut, aż nabiorą złotego koloru, w 180-200 st. C 
  • Doskonale smakują na ciepło i na zimno, buon appetito!




7 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie!

    Zapraszam na konkurs, który jest na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam one, ale z brokułem chyba jeszcze nie jadłam Zapamiętam to sobie ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. musisz koniecznie spróbować, najlepiej z prawdziwą, włoską mąką, taką jaka podana jest w moim przepisie!

      Usuń
  3. A ja długo mają się piec w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  4. No właśnie jak długo mają się piec? Bo w mojej przeglądarce ucina albo nie pokazuje całego tekstu ;)

    OdpowiedzUsuń