2015/11/10

Masło z orzechów włoskich

W tym roku nie narzekam na brak orzechów włoskich. Pierwsza zbiórka niestety była na tyle twarda, że pozostanie jedynie do zjedzenia dla wiewiórek. Druga, ogromna reklamówka, pełna orzechów włoskich, którą dostałam w sobotę, już dzisiaj została wykorzystana do pierwszego przepisu.

Masło orzechowe jadłam kilka razy w życiu, ale tylko kupne. Coraz częściej pojawia się w składnikach, zwłaszcza zdrowych dań czy koktajli. Ostatnio pojawiło się np. w programie kulinarnym, który prowadzi Marta Dymek, robiła wtedy koktajl.

Dzisiaj postanowiłam wreszcie sama zrobić domowe masło orzechowe. Najważniejsze przy jego przygotowaniu jest, według mnie, neutralny w smaku olej, najlepiej w tym przypadku z orzechów włoskich. 

Na blogu znajdziecie kilka inspirujących dań z orzechami:



Masło z orzechów włoskich

Składniki:
  • 2 szklanki łuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  • Orzechy przekładamy od blendera, dodajemy olej z orzechów włoskich i sól.
  • Miksujemy, do uzyskania gładkiej masy, co jakiś czas zbierając masę ze ścianek blendera.
  • Dla uzyskania intensywniejszego i bogatszego smaku uprażcie orzechy wcześniej na suchej patelni. 


10 komentarzy:

  1. wyjadałabym łyżeczka prosto ze słoiczka! nie ma nic lepszego, niż domowe masło orzechowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. a skąd zdobyć olej z orzechów włoskich ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, olej znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością, polecam Oleofarm

      Usuń
    2. Baaardzo dziękuję, coś się znajdzie jak już wiem gdzie szukać :)

      Usuń
    3. Nie ma za co, jeśli będziesz miała jakieś pytania, pisz śmiało, na maila podanego w zakładce kontakt, pozdrawiam!

      Usuń
  3. A ja nie dodaje oleju tylko troche wrzacej wody aby poluzowac I dziala super.

    OdpowiedzUsuń