2015/11/17

Jak upiec kasztany jadalne?

W miniony weekend kupiłam kilka kasztanów jadalnych, na spróbowanie. Były w zachęcającej cenie. Do tej pory jadłam jedynie krem z kasztanów, był tak dobry, że wyjadałam łyżeczką ze słoika, a jak się okazuje, taki krem świetnie smakuje jako nadzienie do naleśników. Pamiętam, że na słoiczku pisało " krem do makaroników". Jak smakują pieczone kasztany jadalne? Są słodkie, wiele osób porównuje ich smak do batatów, mi nieco przypomniają smak większych orzechów, coś pomiędzy orzechem brazylijskim a makadamia.



Jak upiec kasztany jadalne?

Kasztany jadalne ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, nacięte wcześniej na krzyż. Włożyłam do piekarnika i piekłam przez 15 - 20 minut, w temperaturze 200 st. C. Zaraz po wyjęciu z piekarnika obrałam i były gotowe do zjedzenia. Kupując kasztany zwracajcie uwagę na to, aby nie były przesuszone, tylko jak to sprawdzić? Są zbyt lekkie. Skórkę najłatwiej obrać zaraz po wyjęciu z piekarnika, a takie ciepłe smakowały mi najbardziej!


2 komentarze:

  1. właśnie ostatnio z mężem staliśmy przed koszem z jadalymi kasztanami i ich nie kupiliśmy bo nie wiedzieliśmy o z nimi zrobić ;p
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń