2015/11/25

Cagliari, promocja miasta w Pałacu Bonerowskim i relacja z wydarzenia

Do Krakowa, po długiej przerwie wróciłam na kilka godzin w poniedziałek, specjalnie na zaproszenie, które przyjęłam bez zastanowienia, gdy tylko zobaczyłam, że gotować będzie mój ulubiony, najlepszy Marco Ghia, którego poznałam w Warszawie, w Akademii Whirpool. Ponadto, jako miłośniczka podróży i absolwentka Górnośląskiej Wyższej Szkoły Handlowej w Katowicach, na kierunku Turystyka i Rekreacja, specjalność Hotelarstwo, nie mogłam się doczekać wydarzenia!





Jak zawsze, starałam się wybrać najtańsze połączenie. Pomimo mroźnego dnia Kraków magiczny przywitał mnie świątecznie. Wstąpiłam, aby nieco się rozgrzać, do Lodziarni Donizetti, znanej dobrze już nie tylko mieszkańcom Krakowa ;) Skusiłam się na białą czekoladę na gorąco, zresztą jej nazwa po włosku jest znacznie piękniejsza i zachęcająca - cioccolata bianca calda, a jak się dowiedziałam od przemiłej Pani, nie jest ona tak popularna jeszcze w Polsce, ale z pewnością, na blogu u mnie pojawi się przepis! Z kubkiem w ręku, nieco rozgrzana, poszłam na spacer po mieście, niecierpliwie spoglądając na zegarek odliczający czas do rozpoczęcia wieczornego spotkania.

Miejsce wydarzenia to Pałac Bonerowski *****, w samym centrum miasta, tuż obok Sukiennic, na ul. św. Jana 1. Jeśli tylko będziecie w pobliżu wstąpcie tam, aby poczuć klimat tego miejsca!











Zostałam zaproszona przez Włoską Izbą Handlowo-Przemysłową w Polsce na wydarzenie promujące Cagliari, stolicę włoskiej wyspy - Sardynii. Podczas eventu Barbara Argiolas, asesor ds. turystyki w Cagliari, wraz z delegację ze stolicy Sardynii, opowiadali o tym pięknym i jeszcze nie do końca odkrytym przez Polaków mieście. Prezentacji miasta Cagliari towarzyszyła muzyka fortepianowa grana na żywo przez kompozytora z Sardynii, Riccardo Scaccia. 













Jak wyglądało menu wieczoru?

Przystawki 

  • Sucha kiełbasa z Campidano 
  • Oliwki z Parteolli 

Makarony 

  • Malloreddus alla campidanese – makaron malloreddus przygotowany według tradycyjnego przepisu z Campidano 
  • Fregola - gatunek regionalnego makaronu z Sardynii - z szafranem 

Dodatki z jarzyn 

  • Sałatka z karczochów z bottargą 
  • Karczochy i ziemniaki z schiscionera (czosnek i pietruszka) 
  • Sardyńska kompozycja warzyw z sosem pinzimonio (oliwa z oliwek z Parteolli, sól, pieprz) 

Sery i owoce 

  • Zestaw serów pecorino o różnej dojrzałości (świeży, średni i dojrzały) podanych z miodami z Sarrabus 
  • Pomarańcze z Sarrabus

Desery 

  • Mix tradycyjnych deserów z Sardynii (pan'e saba, amaretti, candelaus) 
  • Wina Monica, Nuragus, Moscato z Cagliari



Serdecznie dziękuję za zaproszenie to był magiczny wieczór!
Włoskiej Izbie Handlowo - Przemysłowej w Polsce dziękuję za zdjęcia.

1 komentarz: