2015/06/04

Chrupiąca sałatka z warzywami, wędliną i serem

Ostatnio zdecydowanie częściej gości u mnie sałata masłowa, zwłaszcza na kanapkach, ale do sałatek najchętniej wybieram sałatę lodową. Jest chrupiąca i świetnie smakuje skropiona oliwą z oliwek lub z dodatkiem pokruszonej fety. 

Zobaczcie także inne sałatki i surówki



Chrupiąca sałatka z warzywna z szynką i serem

Składniki:
  • główka sałaty lodowej
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 mały ogórek zielony
  • 1 czerwona cebula
  • 100 g dobrej jakości szynki w plasterkach
  • 100 g sera gouda w plasterkach
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól do smaku
Przygotowanie:
  • Sałata lodową rwiemy na kawałki i przekładamy do miski.
  • Obrane pomidory kroimy w kostkę, ogórka ze skórą oraz cebulę w plasterki i dodajemy do sałaty lodowej.
  • Szynkę oraz ser kroimy w paski i wrzucamy do pozostałych składników.
  • Sałatę układamy na talerzu i skrapiamy oliwą.



Nowalijki w kuchni

1 komentarz: