2015/04/24

Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem

Najczęściej taką właśnie surówkę przygotowuję jako dodatek do krupnioka lub pierogów z mięsem. Podstawowe składniki to kapusta kiszona, cebula i marchew. Dzisiaj dodałam także szczypiorek.

Inne surówki:

Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem
Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem

Składniki:
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 4 łyzki oleju rzepakowego
  • cukier do smaku
Przygotowanie:
  • Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski, cebulę obieramy i siekamy.
  • Obraną marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy posiekany szczypiorek, olej rzepakowy i  cukier, dokładnie mieszamy.


1 komentarz: