2015/03/17

Bulgur z warzywami nie tylko na śniadanie

Bohaterką dzisiejszego przepisu jest kasza blugur. Lubię poznawać nowe smaki. W jednym z supermarketów znalazłam stoisko z kaszami, na wagę. Była i kasza bulgur, dzisiaj przygotowałam pierwszy przepis z jej wykorzystaniem, doskonały pomysł na śniadanie czy lunch do pracy.

Na zdjęciu są miseczki z Maroka, które dostałam w prezencie! Dziękuję!




Kasza blugur z brokułami i czosnkiem

Składniki:
  • 100 g kaszy bulgur
  • 1/4 brokuła
  • 2 duże ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek aromatyzowana chilii, czerwonym pieprzem i liśćmi laurowymi
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • sól do smaku
Przygotowanie:
  • Kaszę przesypujemy do dużej, żaroodpornej miski, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut.
  • Czosnek obieramy i kroimy na plasterki, na oliwie z oliwek obsmażamy i dodajemy brokuła podzielonego na różyczki oraz pieprz cayenne, smażymy, aż będą miękkie, na koniec doprawiamy do smaku.
  • Kaszę mieszamy z brokułami i czosnkiem.

Zielono mi!

2 komentarze: