2015/02/06

Kasza gryczana z pieczarkami i oliwkami

Kasze, moja wielka miłość, ale nie od zawsze. Pamiętam jak mama kupowała często kaszę gryczaną i zajadała ze smakiem, aż po czasie i mnie przekonała! Tak wiele mam pomysłów w głowie, krok po kroku staram się je realizować. Dzisiaj szybki pomysł na obiad czy sałatkę na ciepło. Udowadniam po raz kolejny, że kasza nie musi być podana jedynie jako dodatek do gulaszu. 

Zapraszam do przygotowanie także innych moich dań z kaszą, przepisy znajdziecie tutaj


Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym

Składniki:
  • 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
  • 3 duże pieczarki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka czarnych oliwek
  • 2 szczypty suszonego tymianku
  • 1 szczypta słodkiej papryki
  • oliwa z oliwek aromatyzowana chilli, listkiem laurowym i czerwonym pieprzem
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  • Na oliwie obsmażamy plasterki czosnku i pieczarek, dodajemy tymianek i czerwoną paprykę w proszku.
  • Gdy pieczarki będą już miękkie dodajemy ocet balsamiczny, a gdy odpruje i powstanie gęsty sos doprawiamy do smaku i podajemy z kaszą gryczaną.


Zima  we Włoszech Walentynkowe menu

3 komentarze:

  1. Uwielbiam połączenie kaszy gryczanej i pieczarek. Twoje danie wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie tak było z moją mamą i ze mną.
    Podziel się. :D

    OdpowiedzUsuń