Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 2 stycznia 2015

Nieźle nadziany keks

Keks. Ciasto, które lubię najbardziej, poza sernikiem oczywiście. Nadziane bakaliami, wilgotne i zachowuje świeżość przez długi czas. Można zamrozić upieczone, kiedy tylko mamy ochotę na coś słodkiego odmrozić i zjeść. Keks z lukrem królewskim, taki gościł na moim stole na Boże Narodzenie i Nowy Rok.

Ciasto upiekłam w dwóch foremkach aluminiowych 30x19x4,5 cm
Przepis znalazłam na stronie blogerki kulinarnej www.majanaboxing.blox.pl
Od siebie dodałam lukier królewski.


Keks z lukrem królewskim

Składniki:
  • 300g mąki
  • 4 jajka
  • 170g margaryny
  • 150g cukru
  • 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500g bakalii 
na lukier królewski
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
  • Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, nadal ubijając dodawać kolejno 4 żółtka. 
  • Przesianą mąkę jednym ruchem wsypać do masy i nadal ubijać, aż ciasto stanie się jednolite i puszyste. 
  • Dodać bakalie posypane wcześniej mąką (lub namoczone w rumie), dodać proszek do pieczenia. W tym momencie musiałam wyrabiać ciasto ręcznie, gdyż było bardzo gęste.
  • Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Włożyć do formy, tak aby ciasto wypełniło ją do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku do 180-200 stopni C przez 45-55 minut.
  • Białko ucieramy z cukrem pudrem, przy pomocy miksera lub trzepaczki, tak przygotowany lukier królewski wylewamy na wcześniej ostudzone ciasta, dekorujemy bakaliami.

1 komentarz :