2014/12/03

Jak przygotować szybki obiad? Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką

Pęczak zagościł u mnie po raz pierwszy, ale już dzisiaj wiem, że na dobre. Miałam okazję jeść wspaniałą sałatkę z wykorzystaniem pęczaku w Brukseli, w Restauracji Colmar, jeśli kiedyś będziecie niedaleko, musicie koniecznie zajrzeć. Więcej o Restauracji przeczytacie w poście o mojej wyprawie do Brukseli tutaj Składniki sałatki starannie notowałam, więc już niedługo spróbuję odtworzyć jej smak i pokażę Wam na blogu.

Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką

Składniki:

  • 150 g polędwiczki wieprzowej
  • woreczek kaszy pęczak, jęczmiennej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki konserwowej ciecierzycy, odsączonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 3 łyżki sosu arrabiata lub innego sosu z dodatkiem chilli
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:

  • Polędwiczkę oczyszczamy z błonek, kroimy na cienkie plastry, a następnie w paski. 
  • Paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych i błonek kroimy w kostkę razem z czosnkiem. 
  • Gotujemy kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu. 
  • Na oliwie obsmażamy czosnek, dodajemy paski polędwiczki i paprykę, gdy mięso będzie miękkie dodajemy sos arrabiata oraz cieciorkę, słodką paprykę i oregano, mieszamy, doprawiamy do smaku, po chwili gasimy płomień. 
  • Podajemy na ciepłej kaszy, układamy na wierzchu pokrojoną w piórka czerwoną cebulę.



1 komentarz: