2014/10/26

Bruschetta z cukinią i hokkaido

Po warsztatach kulinarnych z Jurkiem Sobieniakiem w Dietl w Krakowie, dynia należy do moich ulubionych warzyw, zaraz po cukinii, dlatego też chętnie łączę oba warzywa, zawsze powstają dania godne prezentacji na blogu! To moje trzecie danie z dynią w roli głównej, dwa pozostałe to: 
Rozgrzewająca zapiekanka bez mięsa 


Bruschetta z cukinią i hokkaido

Składniki:
  • 1/2 małej dyni hokkaido
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • czerstwy chleb
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 szczypty słodkiej papryki w proszku
  • plaster ulubionego sera, np. gouda
  • sól

Przygotowanie:
  • Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Obraną i oczyszczoną dynię razem z cukinią kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dodajemy oregano, paprykę słodką w proszku oraz sól. Mieszamy. Warzywa wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. 
  • Gotowe wyciągamy z piekarnika i układamy na kromkach czerstwego chleba, na samym wierzchu ser. Wkładamy do piekarnika na 2-3 minuty. 


Zdrowe Halloween

1 komentarz: