2014/09/16

Najlepsze na świecie gofry!

Gofry z malinami i bitą śmietaną

Składniki: 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 duże jajka 
  • 2 szklanki mleka 1,5% tł. 
  • 2 łyżki gazowanej wody mineralnej
  • 1 szczypta soli
  • 5 łyżek oleju 
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub esencji waniliowej 
  • świeże maliny
  • szklanka śmietany kremówki i cukier do smaku
  • kokos do posypania

Przygotowanie: 
  • Do dużej miski dodajemy jajka, mleko, mąkę, gazowaną wodę mineralną, sól, olej, aromat waniliowy, miksujemy mikserem wszystkie składniki, tak, aby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego. 
  • Śmietanę ubijamy mikserem, w trakcie ubijania dosypujemy cukier. 
  • Smażymy gofry w rozgrzanej gofrownicy, ostudzone podajemy z kleksem śmietany i malinami.







Różowe wrześniowe śniadanie

4 komentarze: