2014/09/03

Jak zrobić przepyszne knedle?

Knedle ze śliwkami

Składniki:
  • 500 g ziemniaków 
  • 500 g śliwek węgierek, małych 
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej, dodatkowo mąka do posypania blatu 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki masła
  • mielony cynamon
  • drobny cukier biały 

Przygotowanie: 
  • Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy. Odstawiamy do ostygnięcia. 
  • W tym czasie umyte i osuszone śliwki delikatnie nożem przekrawamy, ale nie do końca, tak, aby usunąć pestkę. 
  • Ziemniaki przeciskamy przez praskę, do dużej miski, dodajemy jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i przekładamy na stolnicę posypaną wcześniej mąką pszenną. 
  • Z kuli ciasta formujemy wałek i kroimy, tak jak kopytka. Z każdego formujemy placek, na którym układamy śliwkę, całość sklejamy i formujemy kulkę. 
  • Gotowe knedle układamy na desce posypanej mąką pszenną. 
  • Gotujemy w dużym garnku wodę na knedle, do której wsypujemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Knedle gotujemy jeszcze kilka minut po tym, jak wypłyną na wierzch. 
  • Podajemy polane masłem, posypane cynamonem i cukrem.



Śliwka - robaczywka!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz