2014/09/07

Jak przygotować gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem?

Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem

gofry nieodłącznie kojarzą się z Belgią, zapraszam na relacje z mojej wycieczki tutaj 

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka 
  • 2 szklanki mleka 1,5% tł.
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli (1 szczypta do ubicie piany z białek, a 1 szczypta do ciasta)
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub esencji waniliowej
  • cukier puder do oprószenia gofrów
  • szklanka śmietanki do ubijania 30%
  • 3 łyżki kakao w proszku bez cukru
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie: 
  • Do wysokiej miski wbijamy dwa białka, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy mikserem na sztywno. 
  • Do drugiej, dużej miski dodajemy mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól, olej, aromat waniliowy oraz dwa żółtka, miksujemy mikserem wszystkie składniki, tak, aby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego. 
  • Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy całość łyżką. 
  • Smażymy gofry w rozgrzanej gofrownicy, podajemy oprószone cukrem pudrem i z bitą śmietaną, którą przygotowujemy ubijając śmietankę 30%, pod koniec ubijania dodajemy cukier i kakao.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz