2014/09/25

Gęsta jarzynowa zupa z brukselką na wrześniowe obiady

Gęsta jarzynowa zupa z brukselką 

Składniki: 
  • duża kość schabowa 
  • 1/4 główki młodej białej kapusty 
  • 300 g brukselki 
  • 3 średnie marchewki 
  • 2 małe pietruszki 
  • kilka dużych ziemniaków, obranych 
  • sól i pieprz 

Przygotowanie: 
  • Warzywa myjemy i osuszamy. Obrane marchewki i pietruszki razem z ziemniakami kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy, a z brukselek usuwamy twardą część i kroimy każdą na ćwiartki. 
  • Do wrzącej wody wkładamy umytą kość schabową i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. 
  • Gotową kość schabową wyciągamy z wody, usuwamy mięso między kośćmi i dodajemy wszystkie wcześniej przygotowane warzywa. 
  • Gotujemy, aż będą miękkie, na koniec doprawiamy do smaku, podajemy zaraz po przygotowaniu z kawałkami mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz