Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów

Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów

Składniki: 
  • 600 g dużych, słodkich śliwek 
  • 4 jajka 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 4 łyżki masła + masło do wysmarowania formy 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 3/4 szklanki drobnego, białego cukru 
  • 1 szklanka płatków migdałów 

Przygotowanie: 
  • Ciasto piekłam na blasze o wymiarach 26 cm x 30 cm 
  • Masło w rondelku roztapiamy, dodajemy cukier i gasimy płomień; mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. 
  • W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy ogonki i pestki, dzielimy na kawałki, wkładamy do miseczki. 
  • Przesiewamy do mniejszej miski mąkę razem z proszkiem do pieczenia. 
  • Masło połączone z cukrem przelewamy do drugiej, dużej miski i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz 4 jajka, cały czas ucieramy. Gdy masa będzie gładka i gęsta ciasto jest gotowe. 
  • Do wysmarowanej masłem blachy wlewamy ciasto, wygładzamy, na wierzchu układamy kawałki śliwek. 
  • Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 st. Gotowe posypujemy płatkami migdałów, możemy podać z lodami waniliowymi.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz