2014/08/07

Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami



Składniki: 

  • opakowanie rukoli 
  • 1 duży oscypek 
  • 4 kawałki pomidorów suszonych w oliwie 
  • 100 g orzechów włoskich łuskanych 
  • 100 g sera cheddar
  •  2 łyżki soku z cytryny 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie: 
  • Na tarce o drobnych oczkach ścieramy ser oscypek. 
  • Na suchej patelni formujemy placuszki startego sera i czekamy, aż się lekko zrumienią. Delikatnie przekładamy placuszki z patelni (uwaga! gorące), najlepiej na- jak było w moim przypadku - butelkę od oliwy tak, aby uformować miseczki. Chwilę odczekać, aż ostygną. 
  • Wypełnienie miseczek to sałatka z porwanej rukoli, pokrojonych orzechów włoskich i pomidorów suszonych w oliwie, kawałków sera cheddar, a wszystko to otulone delikatnym sosem na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz