2014/08/07

Penne z grillowanymi warzywami


Składniki: 
  • 3 małe świeże papryki (zielona, żółta i czerwona) 
  • cukinia 
  • bakłażan 
  • opakowanie makaronu penne 
  • 3 ząbki czosnku 
  • oliwa z oliwek extra vergine 
  • przyprawa Specialite - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 
  • sól pieprz 
  • łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 

Przygotowanie: 
  • Warzywa umyć. Cukinię pokroić w grubsze ukośne plastry. 
  • Papryki oczyścić dodatkowo z gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki. 
  • Bakłażan pokrojony w plastry grubości 2 cm na 30 minut moczyć w osolonej zimnej wodzie, w ten sposób pozbędziemy się nieprzyjemnej goryczki. 
  • Warzywa grilujemy, aż uzyskają charakterystyczne dla grilowania paski. Gotujemy makaron al dente: Lekko osolona woda z dodatkiem oliwy extra vergine i szczypta soli. Odcedzamy 
  • Grilowane warzywa dodajemy do makaronu wraz z posiekanymi czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą specialite. Buon appetito!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz